utorok 29. júla 2014

Ako sa dostať do Kanady? (vízová procedúra)

Kanada a víza?
Ak chcete cestovať do Kanady na dovolenku, nie je problém. Slovensko má s Kanadou (podobne ako s USA) bezvízový styk, takže okrem pár drobností nemusíte nič riešiť.

Ak však mienite makať a pracovať, cesta je o poznanie zložitejšia. Existuje niekoľko druhov víz, pracovných povolení v mnohých kategóriách, od najjednoduchšej cesty cez program Working holiday, cez programy skilled worker (vyučení odborní pracovníci -Ing.,...) po PR (Permanent resident) čo predstavuje trvalý pobyt v Kanade. Symbolizuje je malá kartička, ktorá vám dovoľuje pracovať kdekoľvek v kanade bez časových limitov - teda žiadne víza už nepotrebujete. Držitelia PR však musia počas obdobia 5 rokov minimálne dva roky fyzicky byť v Kanade. Ďalším krokom je len kanadské občianstvo.

Ako mnohí pred nami a predpokladám i po nás, uchádzali sme sa o najjednoduchšiu cestu ako pracovať v Kanade - Working holiday. WH (Working holiday - pracovné prázdniny) je program pre mladých (18-35), ktorý ponúka ročné pracovné víza bez ohľadu na provinciu a zamestnávateľa (pozn. autora: nie všetky štáty sveta WH majú). Pre CZ aj SVK sa do programu prihlasuje online, čo v dnešnej dobe nepredstavuje žiadnu výzvu. Pozor, výzvu predstavuje obmedzený počet miest, ktoré Kanada štátom udeľuje! Počet je limitovaný a riadi sa systémom, "kto prvý príde, prvý melie". Kvóta pre CZ bola pre rok 2014 okrúhlych 1000 miest, pre Slovensko sa vyčlenilo miest 315. Dostať sa do obmedzeného počtu miest predstavuje prvú fázu celej žiadosti. Systém je nastavený pre všetky krajiny rovnako. Ottawa oznámi 24-48 hodín dopredu dátum a čas otvorenia kvóty a všetci uchádzači musia byť pripravení. Po otvorení kvóty je nutná registrácia do systému Kompass a následné vyplnenie niekoľkých dotazníkov. Po ich odoslaní vám príde e-mail s číslom, na ktorého základe viete či v kvóte ste, alebo nie. Pre Čechy otvorili program na konci januára 2014 a Miške sa do 20 minút podarilo všetko vyplniť a odoslať a bez problému bola v kvóte. Slovensko dosť naťahovali, stúpala nervozita jednak z naťahovania času a jednak z toho, že čoraz viac ľudí sa chcelo do kvóty odstať. Deň D nastal 1.4.2014 o 16:00 SEČ a skončil približne 16:06! Áno, za 6 minút bolo po všetkom a všetky miesta rozdelené. V tomto kroku musíte mať všetko naštudované od A po Z. Ako? Informácie z relevantných stránok na FB najmä agentúre WSI a Andrejke Chlebíkovej, ktorá všetkých usmerňovala a trpezlivo pomáhala. K WSI sa dostanem v ďalších článkoch. Úspech tréningu, štúdia a výmeny informácii sa dostavil a všetci traja sme sa do kvóty dostali. Moje miesto bolo 166, Dušan s Borisom to zvládli ešte lepšie. Najdôležitejšie bolo, že sme všetci tam, v kvóte.

Druhá fáza spočíva v odosielaní dokumentov, ktoré kanadská strana hodnotí A) resumé (pojem CV sa nepoužíva) a pas + platíte poplatok cca 100€. Následne obdržíte dopis, v ktorom Vás (ne)pozvú ďalej. Ďalším krokom je vaša podrobná dokumentácia - Ottawa požaduje zaslanie/upload dokumentov - pas + všetky opečiatkované strany, vyššie spomínaný dopis, fotka v požadovanom formáte, vyplnené formuláre - nič zložité ani náročné. U mňa trvala odpoveď 11 pracovných dní, a mal som dopis na ktorého základe môžem vstúpiť na územie Kanady (na hraniciach dostanem do pasu pracovné povolenie). Dopis o vstupe tzv Port of Entry platí jeden rok a pracovné povolenie platí jeden rok od vstupu na kanadské hranice. Potom ste volný ako vták a je len otázkou, ktorým smerom vás kanadský vietor zaveje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára