nedeľa 5. apríla 2015

29. týždeň v Calgary (30.3.-5.4.2015) Boris má office job! Dane a jar!

V Calgary máme komfortný spôsob žitia, budúci rok nás čaká Zéland a to bude veľké dobrodružstvo, ktoré bude mať s komfortom pramálo spoločného. Tak som sa rozhodol do toho (ako to ja viem) poriadne zahryznúť, rozčítal som knihu, na FB som sa zaradil do skupín a sledujem a získavam informácie čo a ako, aby som bol pripravený na to čo ma čaká a to ani len netuším čo bude, takže som z toho zvláštne šťastný!

marcom prichádza nielen čas pekného, slnečného a hlavne teplého počasia, ale i čas daní. Byrokratické sračky a nezmyselnosti, ktoré normálnemu človeku nedávajú niekedy žiadnu logiku však v dnešnom svete treba riešiť. Riešili ich Boris s Dušanom, teraz ich riešim ja s Miškou. Daňové priznanie sa podávať musí a z Kanady sa vybavuje neľahko, takže sme touto noblesnou úlohou povereli našich blízkych. Problémom nie sú príjmy z malého Slovenska, ale naloženie s príjmami z Kanady a niekto dokonca rieši situáciu prijmov zo zahraničia a zahraničia! Nejako sme sa s tým všetci popasovali, Miška dokonca volala do Čiech na Finančný úrad. Som zvedavý. Otázku daní sme riešili aj tu v Kanade, primárne však otázku vrátenia daní, nakoľko na ne máme nárok ako dočasná zahraničná pracovná sila. K tomu je potrebné zohnať účtovníka a zaplatiť mu od 30 - X dolárov, alebo sa hecnúť a využiť jeden z online produktov či aplikácii, kam sa vpisujú údaje o prijímoch a odvodoch za rok 2014 a ktoré sú v prvom rade zadarmo! Facebook aj google ponúkal rôzne verzie toho, čo sa dá a nedá robiť, či sa to dá poslať online, alebo nie. K tomu sa pridali rôzne interpretácie a možnosti, u ktorých šlo zaškrtnúť viac ako jedna možnosť. Po boji sme sa nakoniec všetci dostali k výsledným formám, ktoré som bol vytlačiť a poslať na zberný úrad pre spádovú oblasť Alberta, do Winnipegu. Do troch mesiacov by nám mali prísť šeky s vrátením dane.

Pre zvedavcov - vrátenie dane nie je u všetkých rovnaké, ale líši a diferencuje sa na základe niekoľkých faktorov:
  • počet zamestnávateľov
  • akú daň odvádza váš zamestnávateľ
  • ako dlho ste pracovali v zdaňovacom období
  • typ pobytu (víza) v Kanade

Hlavnou udalosťou tohto týždňa je pán Boris, ktorému v ATB Financial (bankový ústav) ponúkli office job! Konečne! Po dvoch kolách pohovorov, overení odporúčaní sa mu to podarilo, vzali ho a týmto pádom mu smerujem veľkú gratuláciu. Držím palce Borko, nech sa ti darí, ukáž im slovenského ducha! Boris vzal túto novinku zodpovedne a okamžite ako zistil, že ho berú dal výpoveď, čím získal týždeň voľna na prípravu a študovanie a trénovanie programov, ktoré bude používať.


V pondelok sme sa boli s Miškou trochu po meste prejsťm zašli sme do Wurstu vrátiť tričká, ktoré nechceli, zbehli sme ku mne do práce, kde som zistil, že už budem robiť iba “nočné” (každý deň budem zatvárať, čo je pekne na …. hovno!), no potešil ma deň s Mišiakom a krásne počasie. Bolo príjemných 18 stupňov, takže na slniečku to v kľude išlo v krátkom tričku. Jar sa však dlho neohriala a nasledujúce dva dni snežilo. Nie celé dni, no nastal rapídny pokles na nulu a počasie sa citeľne opať schladilo. Dnes je nedeľa a už vyše dvoch dní s prestávkami sneží. Zima nám ešte evidentne nechce povedať: “Bye, bye!” Dušan s Borisom jej odkázali jasný palec hore, zbalili veci a šli si to rozdať s čerstvým snehom na Sunshine!

28. tyždeň v Kanade (23.3-29.3.2015) Nový Zéland schválený! Hector Camp hike.

Konečne sa priblížil apríl a okrem bláznivého počasia očakávam hlavne teplo, aby sme mohli začať plánovať najeké túry po okolitých horách. V FB skupine je jeden pilot, u ktorého si ľudia lety veľmi obľubujú, tak sme čo to popísali a začíname plánovať cca 2 hodinový let v Rocky Mountains. Okrem toho chceme ísť raftovať, no na to je ešte príliš skoro a mňa osobne veľmi zaujalo ZIP lining, čo je ... ale čo to budem vysvetľovať, pozrite sa sami. Video je z Whistlera, no na účel ilustrácie myslím postačí!



Trochu k môjmu kulinárskemu okienku. V pondelok ma nečakane prepadla chvíľka varenia, tak urobil dve mäsá na šťave, jedno kuracie so zeleninou a druhé hovädzí znojemský guláš. Obe sa myslím, podarili na jednotku a napchával som sa s nimi celý týždeň. Obedy pred prácou som mal týmto pádom vystarané.

Skončila nám promo akcia na internet a TV, takže sme objednali nový net, kde nám opäť ponúkli 50% zľavu, čo sme, samozrejme, využili, no tentokrát sme už bez TV. I tak v nej hovno dávali (okrem športových prenosov). S ukončením viazanosti som musel vrátiť router a HDTV box, tak ma chalani vzali do Chinooku, kde som to vrátil a cestu som využil na nákup najlacnejších (70 CAD) tenisiek na outdoor basketbal, nakoľko si nechcem ničiť tie, ktoré mám od Mišky a ktoré boli podstatne drahšie.

V predchádzajúcich článkoch som písal, že jeden z kolegov Mitch skončil, takže hľadáme nového kuchára a bude sa čiastočne meniť rozpis služieb. V aktuálnej zostave to bez väčších problémov zvládame, no keby jeden z nás vypadol, nastali by ťažké časy.

Musím tu spomenúť aj Dušanove prvé víťazstvo v našich stolových hrách. Tentokrát sme hrali štyria (pridala sa aj Heňa) Cargo Noir a Dušan s prehľadom zvíťazil, druhá skončila so slušným skóre Heňa a mne vôbec nevyšiel začiatok, takže to bolo jednoznačne posledné miesto bez šance na lepšie umiestnenie.

Vo štvrtok ma na schránke očakával odkaz na vyzdvihnutie tovaru. Áno, Apple konečne dorazil. Musím povedať, že som maximálne spokojný. Uvidíme po pár týždňoch, no zatiaľ bojujem jedine s niektorými ovládacími prvkami a iným sofeware-om, na ktorý si budem nejaký ten deň zvykať.

Vynikajúcou správou tohto týždňa je schválenie Mišiakových víz na Nový Zéland. Po peripetiách, lakárskej prehliadke, pošte do Londýna...prišliel update a je konečne APPROVED. Bude naša cestovateľská cesta bude pokračovať na druhom konci sveta? Hehe, už plánujeme medzizastávky v Thajsku alebo na Flipínach! Ach, sladká hudba budúcnosti! Ľahko sa plánuje, ťažšie realizuje. Teraz nám stojí v ceste už iba jedna prekážka. Kvóta pre Slovensko, kde to bude (ako každý rok) masaker!

Týždeň sme ukončili malým nedeľným tripom. Cieľom bol Prarie view, kam sme sa však nedostali. Autom sme sa dostali do Camp Hector, čo pravdepodobne slúži ako letná škola v prírode. Plná zostava, vrátane Heni a Nojpa sme sa naobliekali, a vyrazili na krátku hodinovú túru. Sprevádzal nás silný vietor a pekná príroda. Po malom hiku sme zamierli na blízke jazero Barrier lake, na ktorom sa ešte vznášali ľadové kryhy a vietor ešte viac zosilnel. Ckavli sme pár fotiek a namierili späť do Calgary. Veľmi vydarený týždeň!



Barrier Lake


sobota 4. apríla 2015

27 týždeň v Calgary (16.-22.3.2015) - Nová robota a Apple_fan

Pol roka v Kanade, to nám hlási kalendár. Nechce sa mi tomu veriť, no minulý týždeň som odškrtol 26.týždeň nášej kanadskej misie, takže sme za polovicou a už budeme iba odpočítavať. Niekto sa teší domov, niekto zas nie. Myslím, že sme si vytvorili príjemné prostredie a panuje väčšinová spokojnosť, i keď by sa dali nájsť chybičky, no ako pán Pohlreich hovorí: "Život není bramboračka!"

Po návrate z dovolenky u nás okrem radostných spomienok a cnenia za plážou a morom, zíva prázdna chladnička. Urobil som tri veľké nákupy a cez 200 dolárov skončilo v nenávratne, no opäť máme na dlhší čas vystarané a zásoby nakúpené!

Keď už som tak rozhadzoval v obchodoch, trpezlivosť u mňa prekypela a rozhodol som sa skoncovať s používaním Windowsu a Androidu, čo znamená iba jediné. Prechádzam do druhého tábora, stanem sa členom Apple rodiny. Na internete som už dlhší čas robil prieskumy cien a tento týždeň sa chlieb lámal. Z Applu som si objednal Macbook Air 13" (8GB Ram, 256 GB hardisk, release 04/2014, i5 1.4 GHz) refurbished (teda vystavený/vrátený model). Takže som opäť vsadil na lacnejší vrátený počítač, ku ktorému má však Apple výhodné podmienky + ročnú záruku (ušetrím cca 300 CAD). Aby toho nebolo málo presedlať som sa rozhodol aj telefónom, takže som našiel (opäť refurbished) iPhone 4S za 220 CAD. Po pár rokoch - 4, resp. 7 budem mať nový PC a telefón.

Tento týždeň oficiálne začína jar a teší ma pohľad na predpoveď počasia (13 -18 stupňov cez deň). To má priamy dopad na biznis v reštaurácii, kde pociťujeme nárast počtu zákazníkov, čo je skvelé. Management plánuje urobiť aj terasu, čím sa má kapacita zvýšiť z 95 na cca 150 miest. Rovnako pozitívny dopad má počasie aj na naše outdoorové aktivity, takže sme sa rozhodli ísť odtestovať basketbalovú loptu. Skvele sme si zahrali a moje pľúca mi  razantne naznačili, že mám so sebou čo robiť. Každopádne sa teším na ďalšie dni a basketbal.

V práci jeden z naších kolegov náhle skončil. Mitch v piatok, 15 minút pred šichtou napísal sms šefovi, že končí, tak sme ostali nemilo prekvapení, no neostávalo nám nič iné, ako to zvládnuť a dali sme to bez väčších problémov. Jeden človek je citeľný, no sme dobrý team, takže si navzájom pomáhame. Situáciu som chcel využiť a navrhol som, že budem robiť viac hodín, no dni kedy bola potrebná výpomoc s tým nekolidovali, takže uvidím, či sa niečo zmení alebo nie.

Minulý týždeň som písal, že Miška skončila vo Wurste a tak si hľadala nový part-time job, čo sa jej hneď podarilo a už v piatok bola na pohovore v Oyster house Rodney's (seafood reštaurácia), kde pracuje jej kolega z prvej roboty, Miguel. Ten sa za ňu čiastočne prihovoril a Mišiaka vzali. V sobotu bola na svoj prvý deň a pocity boli oproti Wurstu neporovnateľné. Menšia reštaurácia, menšia kuchyňa, príjemnejšie rodinné prostredie, personál na jednotku. Čo viac si želať? Držím palce, nech len spokojnosť pretrvá!