pondelok 3. augusta 2015

Spoznávame Kanadu: Johnston Canyon a Inkpots

Leto a voľno treba vždy naplno využiť a v cudzine to platí dvojnásobne. Napriek počasiu, napriek únave, napriek všetkému, pretože podobná šanca sa už nemusí opakovať. Netreba si vždy vyberať ťažké, namáhavé výstupy. Poteší aj deň strávený v prírode pri príjemnej prechádzke. Prešli sme 12 km za necelé 4 hodiny.

Pekný letný výlet sme urobili jednu júlovú nedeľu smerom za Banff k jednej z veľmi populárnych prírodných atrakcii v Alberte, Johnston Canyon, čo je kaňon horskej riečky s úžasne čistou vodou a nesmiernou kopou turistov.

Výlet by sa dal rozdeliť na dve časti. Prvou bol samotný kaňon (necelé 3km) s milión ľudmi, malými deckami, kde sa boli dve vyhliadky na konci - vodopády, pohľad zo spodu, na ktorý smerovala cesta cez minijaskyňu s dlhým radom. Po kratučkom výstupe sme sa dostali nad vodopády, ktoré zaujali neskutočnou silou. Dušasn cvakol pár pekných fotiek a vydali sme sa na druhú časť nedeľného oddychu.








Nad vodopádmi pokračovali traily rôznymi smermi, videli sme značky pre kone, takže cesta bola dosť široká. Druhým cieľom boli tzv. Inkpots (3km od kaňonu), čo je oblasť 8 malých jazierok, ktorých voda mala úžsnú modrozelenú farbu. Každé jezierko má inú farbu, čo súvisí s rýchlosťou ich napĺňania a usadzovaním materiálov. Všetky majú bahnisté dno, z ktorého vidieť predierajúce sa bubliny, takže každé jazierko je vlastne aj studeným prameňom.






Pre turistov tu boli urobené chodníky, aby bola táto vzácna oblasť chránená. Rovnako na každom kroku upozornenia, aby návštevníci neschádzali, čo niektorí samozrejme nerešpektovali, našťastie ich na to uvedomelí turisti okamžite upozornili. Ľudská ignorácia a hlúposť niekedy skutočne nemá hranice. Ak je niekam obmedzený vstup, nie je to nikdy zo srandy, výstrednosti alebo škodoradosti. Vždy to má pádny dôvod.



Z kaňonu sme nabrali smer Banff, kde si chalani kúpili suveníriky a dali sme kávu pri pohľade na dychberúce horské masívy, čiastočne zahalené v hmle a oblačnosti. Počasie nie je s nami v poslednej dobe veľký kamarát.

Do Calgary sme prišli niečo po siedmej večer. Fajn deň strávený s priateľmi s debatami o živote, práci, budúcnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára