sobota 20. júna 2015

Spoznávame Kanadu! Národná hokejová liga - NHL

K blogovaniu sa vraciam opäť po dvoch mesiacoch. Písať som prestal jednak preto, že som musel zhodnotiť či nové príspevky majú pridanú hodnotu, alebo či sa blog zmenil na akýsi internetový denník. Nemám pociť, že niekoho zaujíma ako si nažíva partia niekoľkých ľudí v meste, o tom je dosť seriálov na internete. Takže od toho príspevku začínam novú kapitolu Misie v Kanade, s podnázvom Spoznávame Kanadu! Neplánujem opisovať náš život, ale naopak, budem sa snažiť reflektovať spôsob života v tejto nádhernej krajine na strane jednej a naše zážitky (výhradne z cestovania) na strane druhej.

NHL ako je známe, je v Amerike veľmi populárna a patrí jej prvé miesto na svete medzi všetkými hokejovými ligami. Mám som to šťastie byť v Calgary, meste, ktoré hokejový tím v najprestížnejšej lige sveta má a ktorého sa tento rok podarilo (prvýkrát od roku 2009) prebojovať i do play-off (vyradovacej časti).

Každé severoamerické mesto je na svoj hokejový tím hrdé, inak tomu nebolo ani v Calgary. Plné štadióny a identita mesta je (nielen s hojekom!) úzko prepojená. S Miškou sme zažili, kedy Flames privítali Diablov z New Jersey s niekoľkými českými hráčmi. Dušan s Borisom videli naživo Zdena Cháru a jeho bostonských medvedov a Heňa s Nojom si tiež nenechali ujsť zápas domácich Calgary Flames (plameňov).

Vstupkny na zápas nie je ťažké zohnať, no cena jednotlivých zápasov sa líši. Čím hrá v meste kvalitnejší súper, tým je cena vyššia. Zdrojov na kúpu je niekoľko, no my sme našli najlacnejšie na portáli stubhub.com, čo je portál, kde ľudia predávajú svoje vstupenky, pretože pri našich bolo na vstupenkách meno Scott D. Portál má vynikajúce hodnotenia i zabezpečenie proti podvodom, takže všetko prebehlo hladko a vstupenky boli pravé, dokonca lacnejšie ako z oficiálnej NHL stránky. Prerozdelenie lístov je veľmi zvláštne, porovnanie miest a cien si môžte overiť sami.

Lístky na zápasy základnej časti boli v drvivej väčšine prípadov vypredané a vzhľadom na fakt, že Flames sa po piatich rokoch dostali do play-off, inak tomu nemohlo byť ani v derbi s kanadským rivalom Vancouver Canucks (rovnako s Anahaimom v druhom kole). Domáce zápasy boli do posledného miesta vypredané a ich cena sa závratne zvýšila. S play-off prišiel do mesta hojekový ošiaľ. Obchody si nechali maľovať výklady do červena, ľudia bežne chodili v dresoch svojich obľúbencov.

Čo som však nečakal bola nálada v uliciach po vyhratom zápase! Desiatky ľudí chodili po 17 Avenue, čo je jedna z najznámejších zábavných zón v meste (plno reštaurácii, krčiem, obchodíkov) a skandovali v prospech Flames. Situácia sa zradikalizovala po vyhratom domácom zápase, kedy úrady za pomoci policajtov uzavreli 17 Ave (ktorej koniec susedí s hokejovým štadiónom) a nechali tisíce ľudí vyblázniť sa a zapadnúť do niektorého z pohostinstiev.

Ulice boli pri tomto monitorované a fanúšikovia sa tešili z víťazstva. Na každom kroku stáli policajti a mne veru padla sánka pri pohľade na toto divadlo. Nálada bola fantastická. Tzv. high five na každom kroku, anglické "Do toho Calgary!", množstvá trúbiacich aút s fanúšikmi a vejúcimi vlajkami. A to po (iba!) vyhratom zápase! U nás som niečo podobné videl iba raz a to sme vyhrali svetový šampionát 2002 v hokeji. 17 Avenue bola premenovaná na Red Mile (červenú míľu).

V jednom momente začala asi dvadsiatka fanúšikov rukami bubnovať na drevený šalung. Asi po dvoch minútach skandovania začali policajti skupinku žiadať, aby sa pohli (nechýbali slovíčko prosím) a za pomoc mali iba baterku. Fans chvíľu pokračovali a sami sa rozhýbali a pokračovali dalej po 17-tke. Žiadne násilie, nadávky, všetko sa obišlo bez incidentov. Nevidel som extrémny bordel, rozbité výklady ani žiadne výsledky vandalizmu.

Som prekvapený tolerantnosťou miestnych fans Flames. Predpokladám priamy súvis s kandaskou priateľkou a mierou povahou ľudí. Je bežné, že veľa ľudí fandí iným tímom a nemajú si problém vziať na seba ich dres do krčmy či na štadión. Predstaviť si u nás pozerať futbal Slovan - Trnava v bratislavkej krčme s dresom Spartaka? Ťažko. Samozrejme "podpichovačky" sú, no nezachádza to do konfliktov.

Počas posledných pár mesiacov žilo mesto hokejom. Po vypadnutí z play-off sa začína meniť na kovboyské centrum stredozápadu. Prichádza Calgary Stampede, atrakcia číslo 1. Stampede je 10 dňový festival, ródeo, výstava všetkého možného od kovboyov po ukážky života pôvodných obyvateľov. Tešíme sa!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára