piatok 10. júla 2015

Spoznávame Kanadu: Rafting a Emerald Lake!

Kombinácia záujmu a náhody. O raftingu sme rozmýšľali už dlhšie a z čista jasna sa zrazu idea stala realitou. Dušan s Borisom na pivnom festivale získali kupón na 20% zľavu na rafting do strediska Kicking Horse v Britskej Kolumbii, necelé tri hodiny jazdy smerom na severozápad od Calgary. Slovo dalo slovo, kombinácia predĺženého víkendu a začiatku raftingove sezóny (polovica mája) a další fantastický zážitok sa mohol začať. Boris zabezpečil ubytko na jednu noc, Heňa s Nojpom po dlhšom uvažovaní nakoniec rozhodli, že sa pripoja a v nedeľu ráno sme sa ocitli na diaľnici z víziou fantastického víkendu.

Plán bol nasledovný. V nedeľu sme mali byť 9:30 v stredisku Kicking Horse, takže skorý budíček a o šiestej sme vyrážali po zvyšok posádky (8miestny van sa v tomto smere maximálne vyplatil!). Do mesta Golden, kde bol zraz zúčastnených sme prišli o čosi skôr, takže sme si to, po kanadsky, namierili do Tima Hortons-a na kafíčko a raňajky. Pred desiatou sme už navlečený do neoprénov, sedeli v americkom žltom školskom autobude preplnený adrenalínom z perejí, vĺn a niečoho neočakávaného.

Naša prvá cesta v typickom žltom americkom autobuse!


Spoločnosť, ktorá nás vzala na vodu, Alpine Rafting,  podniká v biznise už nejaký ten rôčik a bolo to vidieť. Jasná inštruktáž, neopreny, topánky, helmy, flísky, bundy, všetko nasvedčovalo, že páni sú profesionáli. Na vodu sme vyrazili so siedmimi posádkami. Člny boli osem-miestne, takže k nám pridelili dve babeny. Pred vyplávaním jeden z inštruktorov vysvetlil základné bezpečnostné pokyny a zvyšok sme sa naučili priamo na vode od nášho bristkého inštruktora so skúsenosťami z celého sveta.

Rieka Kicking Horse sa delí na trip časti. Prvá bola viac-menej vyhliadková, počas ktorej neboli pereje silnejšie ako druhého stupňa. Zoznámili sme sa zo základnými pokynmi a kľudnou plavbou sme obdivovali úžasné hory okolo nás. Po necelej hodinke sme "zakotvili" na obed (výber kuracieho, hovädzieho, vegetariánskeho) - všetko robené na grille, trochu sme preschli, občesrtvili sa a išli na to opäť. Druhá časť rieky bola o agresívnejšia, pereje aj štvrtého stupňa, no stále nie dosť(pre mňa) agresívna. My sme mali zaplatené iba tieto dve časti rieky a inštruktor nás naviedol, aby sme nepremárnili klenot Kicking Horse - poslednú časť. Dali sme sa na to a bolo to skutočne pravé vyvrcholenie. Museli sme sa o kus presunúť autobusom a na poslednú časť sme si s Borisom sadli na prvé miesta. Silné pereje, adrenalín v krvi a extréme úžasný zážitok. Inštruktor nám dovolil skočiť do vody, čo sme ako jediná kompletná posádka využili a skočili do toho. Do ľadovej vody a perejí som skočil bez rozmýšľania. Po pár sekundách topenia sme plávali späť k člnu a dostali sa von z vody. Nasledovali akčné úseky rieky a rafting sa okamžite zaryl do mojej pamäte ako jeden z najlepších zážitkov aké som zažil. Do vody som neskôr skočil aj druhýkrát (tentoraz iba s Dušanom), no to som bol rád, že som sa neutopil, tam to išlo fakt zostra. Uzimený a mokrý, no nadšený sme sa prezliekli a vyrazili spolu na večeru a drinky do mesta. Almázia!




Druhý deň bolo našim cieľom jeden z turistických výstupov. V cetre pre návštevníkov nám povedali, že na vrchol sa dostať nedá. Prekážkou bol stále prítomný sneh. Vybrali sme sa preto ku klenotu okolia - Emerald Lake (Smaragdové jazero). Húfy turistov, krásna príroda a trblietavá vody jazera nás ohromili. Jeden z výstupov sme si vybrali a išli pokiaľ nás pustil sneh, čo bolo na hranici lesa. Pohľad  na jazero z kopca bol prenádherný. Dali sme malu pauzu a vybrali sa smerom k autu. Zastavili sme sa ešte pri malom vodopáde, cvakli pár fotiek a nabrali sme Calgary.

Výber trailu

Emerald Lake


Pohľad z vrchu

Malý vodopád na koniec!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára