utorok 7. októbra 2014

2. tyzden (22.9-28.9.2014)

Obsah:
-          Práca
-          Hostel
-          Sťahovanie
-          Problemy s ubytovanim

Druhý týždeň začal ani sme sa nenazdali. Lucas (manager hostela) ako takmer každý deň napísal na tabuľu ako správny animátor, čo sa dá večer robiť. Každý pondelok sa vysielali TV stanice zápas NFL a jeden írsky podnik St. James Corner máva špeciálnu akciu – pivo za 4 CAD (normálne stojí pivo 6+ dolárov), cez prestávku jedno zadarmo (iba s „kuponóm“, ktorý sa dá získať iba predchádzajúci pondelok a Lucas ako kamarát managera ich mal požehnane) a kuracie krídelka za 25 centov (dá sa objednať iba celé čislo 10,20,130,  etc.). Podnik ponúka na výber 4 druhy štipľavosti (z toho najpálivejšie majú názov suicide = samovražda), ďalej s omáčkou „teriaki“, omáčkou s medom a sušeným ceskanom, BBQ, sladkou čili omáčkou a tradične soľ + korenie a tzv. citrónové korenie. Takže 30 krídiel (POZOR, nie celých ale iba tých stredových častí) k tomu pivo za 4 a jedno cez prestávku zadarmo a za 11,50 CAD sa dá krásne najesť. Takmer každá reštika/pub má na každý deň nejakú promo akciu (minihamburgery za 99 centov, pivo za 5 CAD, atď.), aby nalákali ľudí, čo sa im mimoriadne darí. Wings night (teda krídielkové noci) sú zvlášť populárne, pretože už tri pondelky sme boli a vždy bola plná krčma.

Ale poďme od zábavy k povinnostiam. Ubytovanie na hosteli sme mali zaplatené na 5 nocí, ergo od príletu do pondelka rána. SIN-ko, účet, SIM karty sme mali vybavené, takže našou prioritou sa stalo hľadanie ubytovania. Stanovili sme si niekoľko podmienok. Cena čo najnižšia, samozrejme. Štatistiky hovoria, že 4 izbový byt v centre sa pohybuje okolo 2350 CAD/mesiac, mimo centra 1700 za mesiac. Lokalita. Keďže Calgary je mimoriadne rozťahané, chceli sme čo najbližie k centru (downtown) alebo niekde blízko pri zastávke C-trainu (čo je metro/elekrička v meste). C-train má iba dve linky a predstavuje najrýchlejší spôsob dopravy (mimo auta a vlastných nôh). Ideálne by bolo, keby bol byt zariadený, aby sme nemuseli kupovať nábytok a neskôr ho predávať.  

Hľadali sme všetci štyria a bol to naozaj problém niečo nájsť niečo za rozumnú cenu v lokalite s dostupnosťou. Nervy nám pekne brnkali, keď nás postupne všetci odpinkávali s tým, že do 3i bytu štyroch ľudí nechcú. Pomoc ponúkla Zuzka z FB skupiny našincov v Calgary, ale až o 3 týždne, čo by sa nám enormne predražilo. Zaplatili sme ďalšiu noc v hosteli a Lucas nám ponúkol, že ak pomôžeme s pred-zimným upratovaním, dá nám tri noci zadarmo, čo sa nám fakticky hodilo. Upratovali sme všetci štyria a dvaja Češi (to Vám boli týpci) a asi za 8 hodín sme sfúkli celý hostel (steny, podlahy). BTW. jedna noc nás vyšla na 160 CAD.

 Z čista jasna sme na webe narazili na dva inzeráty a zhoda náhod chcela, že oba boli blízko pri sebe (asi minúta chôdze) a oba sme pozreli v jeden deň. Jeden bol v novostabe na 18. poschodí, krásny nový byt – 2 kúpeľne (zariadený), fantastický výhľad v centre (2500 CAD), voľný ihneď. Jedinou chybou bolo, že druhá spálňa mala poschodovú posteľ a nebola tam TV a sedačka. Druhý byt bol o čosi starší na 7.poschodí, 3 izby (samostatné nepriechodné), spoločná kúpeľňa, obývačka a kuchyňa a voľný od 27.9. Najprv sme sa nedohodli, potom dostali chalani za pravdu (za malú kompenzáciu na nájomnom), a nakoniec sme kývli na druhý byt v poradí. Čo sme sa dozvedeli o deň neskôr, že nájom nie je 2200, ale 2400 CAD a mesačný nájom ako depozit, s čím sme počítali. Tento byt sme nakonic zobrali. Byt má pridelené parkovanie miesto v podzemnej garáži, voľný biliard a malé fitnes centrum, čo k našej spokojnosti plne stačí. Nevýhodou je spoločná práčovňa, otvorená do desiatej večer. Cena za pranie 1,50 CAD, rovnako aj za sušenie. Potom pani správkyňa zamkne a neotvorí, to sme sa presvedčili na vlastnej koži. Ešte aj sám majiteľ povedal, že je to mrcha, takže si na ňu budeme dávať pozor!

Tento týždeň sme boli v severo-východnej časti mesta pozrieť na iný byt, ktorí púšťali Slováci. Prišli sme trochu neskoro, lebo byt bol zajednaný, no užili sme si prekrásny výhľad z kopca na celé centrum a zápas slnka na lúke kúsok od mrakodrapov. Básnik by povedal, fotoshop! 1. izbový byt pod správkyňou Brendou stál 1195 CAD, 3 izbový 1400 CAD a správkyňa bola dalšia mrcha! Potvrdené z viacerých nezávislých zdrojov. V tomto momente sme rozmýšľali nad rozdelením, my sami a chalani sami. K tomu však nedošlo a vzali sme byt na 7. Poschodí. Nasťahovať sme sa mohli 27-ho, takže po troch nociach zadarmenko v hosteli sme poslednú opäť cvakli a sťahovali sa „do nášho“. Konečne!

Po príchode do bytu sme sa stretli s Robinom (majiteľom) a prebrali sme náš nový domov. Pred nami tu žili tri dievčatá. Prvá úloha, upratať. V živote by som si nepomyslel, že tam pred nami žili tri dospelé žený. Hnus, bodrel, hŕby prachu, odpad, pukance pod gaučom, plechovky. Nebojím sa povedať, že byt nebol upratovaný pekelne dlho. Prvé dna dni boli sanitárne. Peťova (kamarát zo ZH) priateľka, Dáška, pani doktorka momentálne na stáži v Calgary u nás ostane pár týždňov na gauči. Každý niečo urobil, aby prispel k vyčisteniu bytu.

Robin nám vyšiel v ústrety úžasným gestom a ponúkol, že zaplatí nákup podľa nášho výberu paplónov, vankúšov, obličiek a základu, aby sme sa mohli vyspať. Takže smer Walmart a nákup všetkého na účet pána majiteľa. Cena 340 CAD. Moc nadšený nebol, ale čo už. Aj tak to od neho bolo úžasné gesto. Z Walmartu (čo je tu lacnejší obchod so všetkým, od potravín po elektroniku) sme išli ako vianočné stromčeky. Na tento deň sme sa dohodli na malej kolaudácii a prišiel nás pozrieť  Tomáš Nojpo s priateľkou Heňou, takže sme pokecali a bolo veselo. K tomu sa cez balkón prihovorili susedia, ktorí prišli na našu malú párty v plnom prúde a pokecali sme aj po anglicky. Super akcia na začiatok.

Čo sa týka práce, Miška si cez FB vybavila prácu upratovania domov (housekeeping) a od pondelka 28.9. začne pracovať. S chalanmi posielame CVčka a čakáme na odpovede, ktoré nechodia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára