sobota 17. októbra 2015

Spoznávame Kanadu: Road trip južná Alberta

Tento a niekoľko nasledujúcich článkov píšem z teple domova, zo Slovenska. Kanadské dobrodružstvo sme oficiálne ukončili 30.9.2015 a momentálne si užívame čas strávený s našimi rodinami. Zároveň sa však i pripravujeme na novú kapitolu a tou je Nový Zéland. Čítame blogy, lustrujeme internet čo, kde a ako. Kanada však bola veľkým zážitkom a nepochybne sa nezmazateľne zapíše do našich pamätí ako jeden z najkrajších životných príbehov.

Kanada to nie sú iba Skalisté hory. Na môj popud sme sa rozhodli jeden zo septembrových výkendových dní požičať auto a preskúmať oblasť na juh od Calgary. Za pomoci internetu a knihy o aktrakciách v blízkosti Calgary sme vytipovali niekoľko miest, ktoré mali byť niečím zaujímavé a urobiť si pohodový výlet. Počasie tentokrát vyšlo na výbornú a skorý september priniesol slnečnú nedeľu. Povaha tripu nemala tentokrát zahŕňať žiadne veľké výstupy ani ťažkú turistiku.

Prvou zástavkou bolo mestečko Okotoks, asi 20 minút jazdy smerom na juh. Za mestom sa nachádza The Big Rock: Okotoks Erratic (veľká skala). Skala je teda v strede poľa a je obrovská. Zaujímavý je však fakt ako sa sem dostala. Geologickým pôvodom ma blízko ku Jasperu, takže tento kúsok pred X miliónmi rokov pri posune a ústupe ľadovcov pod zemou precestoval asi 600 km, až kým nebol na dnešnom mieste.






Z Okotoks sme zamierili do trochu odľahlého Willow Creek Provincial Park, kde som naplánoval ľahkú turistiku. Odbočka za mestom Stavely a následne 20 km cesty v prérii smerovala do kempu, v ktorom síce boli ľudia, no o turistike sa tu nedalo hovoriť ani náhodou, žiadne parkovisko, traily, jednoducho nič. Pár detí v rieke, rodičov popíjajúcich pivo na kamenistej pláži. Chyba sem vôbec ísť. Trochu sme sa občerstvili a upaľovali späť na diaľnicu smerom k Head-Smashed-In Buffalo Jump World Heritage Site.

Head-Smashed-In Buffalo Jump (voľný preklad asi bizóní skok rozbitej hlavy?)  je vlastne múzeum zamerané na život pôvodných obyvateľov kontinentu. Toto miesto má 7 poschodí a je veľkou časťou zasadené do zeme, takže z diaľky je takmer neviditeľné a na mnohopodlažné múzeum určite nevyzerá. Na naše prekvapenie bola táto zastávka veľmi zaujímavá a dozvedeli sme sa čo to o živote, love, kultúre First nations (prvých národov, ako znie oficiálne pomenovanie pôvodných obyvateľov). Hlavným lákadlom je samotný skok, kde pôvodní obyvatelia každý rok nahnali stádo bizónov smerom k útesu a kde následne celé stádo padlo z viac ako 20 metrovej výšky. Zvieratá boli zabité a slúžili počas zimných mesiacov ako oblečenie a potrava. Múzeum ma kino, pozorovaciu plošinu a množstvo artefaktov dokumentujúich život miestnych ľudí. Toto miesto určite odporúčam navštíviť.






Posledným cieľom nášho nedeľného výletu bol Fort MacLeod, čo je minimestečko pri diaľnici, ktoré vyrástlo okolo Fort MacLeod (pevnosť), ktorá bola sídlom legendárnej kanadskej kráľovskej jazdnej polície (tých pánov v červených uniformách). Opäť trochu histórie a my sme videli najlepšie zachovalú pevnosť zo všetkých dostupných v Kanade. Dobové kostýmy, kino, historické predmety a nikto okrem nás. Opäť jedna z možností ako sa dozvedieť viac o minulosti. Veľmi pekné miesto, i napriek tomu, že sme nestihli žiadne z vystúpení zamestnancov.







Prázdny žalúdok sme na záver zahnali v jednom z miestnych bistier. Neviem prečo, ale takmer všetky reštaurácie sa orintovali na Wester & Chinese cusine (západná a čínska kuchyňa). Zvláštna kombinácia, no pravdepodobne majú veľa áziských turistov, takže dopytu sa snažia prispôsobiť i ponuku jedál. Po výdatnom obede sme nabrali smer Calgary a na dobré chladené pivko a uzavrieť plnohodnontný deň voľna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára