streda 28. októbra 2015

Spoznávame Kanadu: Roadtrip Alberta a Britska Kolumbia!

Tak a sme tam. Posledný blog zo série spoznávame Kanadu! Naplánovaný 12 dnový výlet sme Jasper - Vancouver - Calgary. Bývanie v stane a kempoch, low cost svojpomocné varenie, turistika a skutočné naturálne spoznávanie Kanady. Stan sme si požičali, spacáky do -7 stupnov rovnako (MEC), kúpili horák MSR s bielym plynom, zásoby na niekolko dní a mohli sme vyrazit na trip.

Povodný plan znel Calgary - Yoho NP - Jasper NP - Mt. Robson Provincial park - Vacouver - Vancouver Island - Kelowna - Waterton NP - Calgary. Velkou výhodou tohto nášho malého cestovania boli dva hlavné prvky: nemali sme závazný plán, takže časová variabilita hrala v náš propech a koniec septembra pre turistov znamená koniec sezóny, takže sme vyrážali bez jedinej rezervácie, čo sa v konečnom dosledku ukázalo ako kriticky dolezité.

Odchod z Calgary a výhlad na centrum


1. Yoho National Park (2 noci)
V poobedných hodinách (dost sme sa zdrzali v Calgary, v MEC a s nákupmi) sme dorazili do vysokohorského kempu Takkakaw Falls, ihned vedla krásneho vysokého vodopádu Takkakaw. Obzreli sme vodopády a rozbehli postavit základný tábor. Parkovisko bolo cca 150 metrov od kempu, takže sme využili "fúriky" a pomocou nich presunuli veci. Rozbehli sme horák, najedli sa a pripravili na noc. Ráno sme vyrazili na celodennú túru smerom k Twin Falls (14 km). Minimum turistov, krásne prostredie a slušný výstup k vodopádom stáli za to! Magický pohlad a úžasné miesto na turistiku. Trasa sa dala predlžit o dalších 6km, no na to sme si netrúfli a po obede pod vodopádmi vyšli spat do kempu. Večer sme prekecali s jednou pani s detmi zo školy v prírode a pred polnocou zalahli do stanu. Zobudilo nás mrholenie, takže všetko bolo mokré, no stihli sme sa pobalit predtým ako sa rozpršalo. A pršat neprestalo.

Takkakaw Falls


Twin Falls


2. Jasper National Park (3 noci)
Do Jasperu sme došli po prepršanej známej Icefield parkway (podla mnohych povazovanej za najkrasiu cestu na svete) obklúčenej horami, horskými masívmi a nádhernými výhladmi. Žial, nič z krásy Icefield Parkway sme kvoli daždu a vysokej oblačnosti nevideli. Cestou do mestečka Jasper sme sa museli zastavit na niekolkych "must" zastávkach - Lake Louise, Moraine Lake, Peyto Lake, úžasné Sunwapta a Athabasca Falls. Cesta zabrala celý den, takže po príchode do Jasper sme chceli nájst volny kemp, postavit stan, presušit veci a pripravit večeru. Po jedle sme sa boli prejst po meste a vychutnali si malebnost mestečka.

Pyramid Lake


Pred Opal Hills


Medved Bubu




Jasper je obklopený niekolkými malými i vačšími jazerami. Neprestavajúci dážd nám nezabránil a vyzarili sme smerom k Pyramid a Patricia Lakes, k druhým dvom Edith a Annete Lake sme došli za reálneho dažda. Zmokli sme na kost, takže jediná volba padla na reštauráciu - najest, zohriat a vysušit veci. Ostávalo nam este niekolko hodín, takže nám vhod padli asi 40 km vzdialené horúce pramene Miette Hot Springs. Pohlad na zasnežené hory vo vonkajšom bazéne s horúcou vodou bol balzam na dušu a relax pre premrznuté telá. Do toho začalo snežit, takže dokonalá romantika!

Posledný den v Jasper sme naplánovali celodenný hike Opal Hills (50km za Jasper) pri známom Maligne Lake, čo mal byt výstup do alpinského pásma a prechod po vrcholoch niekolkých hor. K Počasie zas neprialo a Maligne Lake zasiahlo intenzívne sneženie. Cestou na trail Opal Hills sme stretli írskych turistov, ktorí nám okrem varovania na prítomnost medvedov zdelili, že trasa je tažko priechodná a je po kolená zasypaná snehom. Nenechali sme sa znechutit a vybrali nejakú lahšiu trasu. Prešli sme okolo jazera v pomalom tempe, užili si výhlad a rozhodli sa pre dalsiu trasu, 5,5 km jedným smerom sme dali za hodinku a na ludoprázdnej trase do stredu lesa sme videli dve krásne jazerá. Medvede na seba upozornovali čerstvými stopami v bahne.
Maligne Lake

3. Mt. Robson a Valemount (1 noc)
Mt. Robson je najvyšší vrch Kanady a my sme mali to štastie, že sme ho videli v plnej kráse a za fantastického počasia (to sme videli prvýkrát slnko od výjazdu z Calgary). Vačšina turistov vidí Mt. Robson v objatí mrakov alebo ho nevidí vobec. Rozhodovali sme nad výberom trailu, no všetky v okolí boli dost dlhé a na hodinách už bolo popoludní. Zišli sme kúsok dalej do Valemount, kde sme v kempe postavili stan, presušili mokré veci a vyrazili na 6 km trail. Prvé 3 bolo stúpanie do kopca až kým sme sa nedostali nad alpínske pásmo. Výhlad na hory, stovky metrov daleko a zmena vegetácie boli dychberúce.

Turistické centrum a za ním majestátny Mt. Robson

Valemount

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára