streda 26. novembra 2014

Reflexia: Ubytovanie v Calgary

Zaujímavosť na úvod. V Calgary má takmer každá budova svoj názov. Napr. naša bytovka nesie meno Davenport, iný barak sa volá Lincoln Towers,  Evergreen Estates, atď.... Či tento fakt má nejaký praktický význam silno pochybujem, keďže sa nikde pri udávaní adresy nevyužíva. Názvy sú väčsinou jasne zreteľné a viditeľné – veľkými písmenani nad vchodom. Pre mňa to bolo zaujímavé, pre chalanov menej, nakoľko tvrdili, že niečo podobné je aj v BA, napríklad Tri veže, Slnečnice...či je to však tento istý prípad, nie som si 100% istý.

Bývanie – spolu s hľadaním práce dve najdôležitejšie otázky na vyriešenie pre každého novoprichádzajúceho našinca do Kanady, nech je to ktorékoľvek mesto. V krátkom úvode do ďalšieho týždňa v Calgary ponúknem naše skúsenosti s ubytovaním, rovnako ako informácie, ktoré som doposiaľ zistil. Sám som zvedavý na porovnanie povedzme po 8.mesiaci v krajine javorového listu.

Ako skalní čitatelia určite budú vedieť, sme tu štyria, bývame v 2 bedroom byte (jedna izba Miška a ja, druhá Boris, Dušan býva v prerobenom den-e, čo je niečo ako malá izbička + k tomu spoločné priestory – kuchyňa, kúpeľňa a obývačka). Polohou sme takmer v downtowne Calgary, čo je výhoda, pokiaľ pracujete blízko, alebo máte auto. Byt je zariadený, čo je tu nie moc časté – vo veľkej miere sú ponúkané holobyty -  ako nám aj náš majiteľ povedal – ľudia sa v prevažnej miere sťahujú aj so svojím nábytkom. V nájme je zahrnuté jedno parkovacie miesto, používanie malej spoločenskej miestnosti s biliardom, malého no postačujúceho fitness centra a sauny. Pre lenivých píšem, že odpadky sa nemusia vynášať – na chodbe je odpadová šachta, do ktorej jednoducho vhadzujeme 90% všetkých odpadkov, zvyšok vraciame, resp. recyklujeme. Jediným mínusom bytu je, že nemá svoju práčku. Dom má svoju práčovňu v ktorej sú 4 práčky a 4 sušičky, každé použitie stojí 1,5 CAD-u.

 A majú na sťahovanie možnosti. Za pár drobných sa dá prenajať veľký U-Haul (rentujú veľké trucky, autá, sťahováky,...) , kam napracete skutočne všetky svoje veci. My sme teda mali aj kus šťastia na byt, cenovo vychádza 2400/4 osoby (na dvoch by bol nájom o 200 CAD nižší).

Zo skúseností, resp. iných ponúk o ktorých viem napíšem aj niečo o konkurencii. Na ponuke sme mali iný byt, tiež 2 BD (2 bedroom) [2 bedroom = byt s dvomi izbami – čiže nie dvojizbový byt!!!], ktorý bol o čosi lacnejší, no chalani by boli v jednej izbe s poschodovou posteľou. Byt bol v novostavbe na 18 poschodí. Taktiež mal podzemné parkovacie miesto, fitness centrum a malú spoločenskú miestnosť. Tento byt bol rozlohou menší, no za to nový a nábytok aj tak vyzeral; až na tú poschodovú posteľ, ktorá bola dosť intenzívne používaná, predpokladám, keďže citeľne vŕzgala. V byte boli dve kúpeľne. Cena 2300 CAD. Požadovali sme aj TV, internet a gauč, keďže v obývačke bol iba jedálenský stôl, na čo majitelia reagovali zvýšením nájmu o 200 CAD-ov. Škoda, že bytík nemal ešte jednu bedroom, asi by sme išli tam.


O ďalších dvoch ponukách viem od kolegov z práce. Adam býva v 2 BD byte s jedným spolubývajúcim dosť ďaleko na to, aby chodil do práce pešo a cena za nájom je 775 CAD mesiac + k tomu platí energie – koľko na to som sa nepýtal, keďže sa debata zvrhla na ďalšie výdavky a som prekvapený, ako to chalan všetko dokáže splácať. O inej ponuke mi povedala kolegyňa – naša špecialistka na cesto, Brigite – navrhla mi ponúknuť ubytovanie kolegom Slovákom prichádzajúcim na Working holiday. Býva vo veľkom dome a jednu miestnosť zvyknú používať na prenájom, iba jednému človeku. Cena 700 CADov, ale priznala sa, že by bolo ochotná vziať aj 650. Poloha asi 3-4 zástavky vlakom – čo z ekonomického hľadiska znamená kúpu mesačníka za 100 CAD-ov.

Poslednú ponuku, ktorú na ukážku predstavím je dnešná ponuka ubytovania z FB. Inzerát budem citovať. „Ahojte. Davame do prenajmu 1 izbu v Calgary. Nas apartment je vo velmi vyhodnej lokalite. Nachadza sa na Dalhousie, cca 200 m od Dalhousie hlavnej Ctrainovej stanice, 50 m je COOP, 200 m Northland Village a Safeway, Cena ubytovania je 660 $ vratane energii a internetu Landlord je zo Slovenska, takze je to obrovska vyhoda.Prichod mozny od 18 - 19 Novembra”. Z Dalhousie je to do centra cca 25-30 minút vlakom, čo je najrýchlejší spôsob dopravy (v špičke určite), takže poloha, tak extra výhodná nie je (aspoň podľa mňa). Nie to však úplne zlé, pretože je to aspoň pri vlaku, lebo autobusová doprava je tu absolútne katastrofálna!

Čiže celkovo je ubytovanie v mesto dosť drahé, pre porovnanie ešte dodám cenu ubytovanie kamaráta Tomáša a jeho fešandy Henky.  Tí si našli basement (čo je suterén domu, prerobený na byt, často s vlastným vchodom), holobyt, kde nebolo nič a platia 800 CAD-ov, čo je slušná cena, no opäť musia obaja kupovať mesačníky na vlak, do centra je to však stále bližšie ako z Dalhousie. Celý interiér si museli zariadiť sami, čo sa Tomimu podarilo, či za odvoz, pivo….zohnal všetko potrebné. Takže áno, dá sa to aj takto.

Globálne, ubytovanie závisí primárne od šikovnosti, trpezlivosti a kúsku povestného šťastia. Lokálne ubytovanie závisí od konkrétnej ponuky a vašich zásadách čo byt (ne)musí a kde má/nemá byť. Taktiež som vyzistil, že ponuka a dopyt priamo závisí aj od ročného obdobia a časti roka. Tomi prišiel na prelome mája a júna a ponuky sa míňali rýchlosťou blesku. Sám povedal, že pri jednej z obhliadol bolo pred ním 11 záujemcov. Naša situácia na konci septembra bola o čosi lepšia, byty boli, no nebol tak extrémny dopyt ako pred letom. Ideálne je, keď máte so sebou pripravený depozit a ak sa byt páči, ihneď vyplniť žiadosť, zaplatiť depozit a je to!

Čo sa mi páči na hľadaní je fakt, že ponuky nie je sú nevyhnutne iba na webe. Mnoho bytových budov je manažovaných spoločnosťami/správcovskými firmami. Tieto spoločnosti potom jednoducho pred budovu umiestnia malý bilboard s ponukou bývania (napr. ponuka 1 BD a 2 BD bytov) a tel. číslo na správcu. Takže si niekedy stačí prejsť pár blokov a dá sa zohnať aj takýmto spôsobom. Teda veci riešite ako s majiteľom bytu, tak i so správcom. Ako je to však s cenou neviem, v tomto prípade sme mali iba dve ponuky, 1 BD (teda jedna izba + obývačka spojená s kuchyňou) za 1200 CAD a 2 BD za 1390 CAD-ov.  

Na záver príspevku iba spomeniem, že často sa pousmejem nad architektúrou mesta, najmä širšieho centra, v ktorom sa 99% času pohybujem.  Je bežné okrem downtownu, vidieť ako je vedľa malého rodinného domčeka postavená 25 poschodová budova s bytmi a vedľa nej dvojposchodová „štvorbytovka“. Či má mesto nejakého architekta, alebo si ľudia kupujú pozemky a tam stavajú čo chcú je mi záhadou, no pôsobí to na mňa veľmi nesúrodo, nejednotne. Plus k tomu je prízemie často a doslova na úrovni zeme, takže pri večernej prechádzke je dokonale vidieť, čo ľudia doma robia. Trochu iné sú niektoré okrajové štvrte, kde je radová výstavba rodinných (rovnako vyzerajúcich!) domov. Stále a stále objavujem inakosť Kanady a domoviny. Stále ma dokáže prekvapiť i zaskočiť zvláštnosť niektorých vecí! Teším sa na ďalšie, priatelia!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára